Požiar na STU spôsobil škodu asi 300-tisíc eur

24.05.2013 Bratislava

Bratislava 24. mája (TASR) - Štvrtkový (23.5.) požiar laboratórií na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave spôsobil podľa odhadov škodu asi 300.000 eur. Pre TASR to dnes uviedla hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Silvia Jančovičová.

"Vzhľadom na vysokú škodu sa príčina bude dôsledne zisťovať v spolupráci s políciou," uviedla hovorkyňa s tým, že výsledok zrejme nebude známy ani na budúci týždeň. Dnes dopoludnia prebiehali na mieste požiarne expertízy.

Požiar vypukol vo štvrtok večer v budove Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU na bratislavskom Kollárovom námestí. Na to, že v budove horí, prišiel pracovník fakulty, ktorý krátko pred 19.00 h okamžite zavolal na miesto požiarnikov a na poschodí vypol prívod elektriny a plynu. "Zamestnancov fakulty, ktorí ešte boli v budove, informoval, aby ju opustili," uviedla dnes hovorkyňa univerzity Andrea Hajdúchová. Oheň podľa nej poškodil dve laboratóriá na šiestom poschodí v starej budove fakulty a strechu budovy v časti nad laboratóriami. Pri požiari nikto neutrpel zranenie.

"V budove nedošlo k výbuchu ani k úniku chemikálií, horeli 'potravinárske' laboratóriá oddelenia výživy a hodnotenia potravín. V týchto laboratóriách konkrétne prebiehal výskum a vývoj funkčných potravín, predovšetkým cereálií obohatených o rôzne druhy zdraviu prospešných látok," uviedla dnes Hajdúchová. Výskum bol podľa nej financovaný čiastočne aj zo štrukturálnych fondov a v laboratóriu sa nachádzalo viacero nových prístrojov na stanovenie hodnôt výživových zložiek v potravinách.
 

Vyberte región